De absurditeit van Tesla’s Anti-Handboek: Innovatie of Chaos?

Stel je voor: je eerste werkdag bij Tesla. Je verwacht een stapel papieren vol saaie regels en procedures. In plaats daarvan krijg je een pamflet van vier pagina’s dat meer weg heeft van een revolutionaire oproep dan een personeelshandboek. Welkom bij Tesla’s “anti-handboek”, waar conventie gaat slapen en absurditeit de wekker zet!

 

Regel #1: er zijn geen regels (behalve deze…)

Tesla’s handboek begint met de paradoxale boodschap dat ze geen handboek hebben. Het is als een vis die zegt dat hij niet kan zwemmen, maar toch vrolijk door het aquarium dartelt. De essentie? Wees geen idioot, gebruik je hersens, en oh ja, verander de wereld terwijl je bezig bent.

 

Ziek? Denk nog eens na!

Waar andere bedrijven ziekteverlof aanbieden, suggereert Tesla subtiel dat ziek zijn een keuze is. Heb je griep? Overweeg om je immuunsysteem een peptalk te geven. Gebroken been? Niets dat een beetje duct tape en wilskracht niet kan oplossen!

 

Te laat komen doe je maar in je eigen tijd!

Het handboek maakt duidelijk dat te laat komen not done is. Waarom? Omdat Einstein zei dat tijd relatief is, en bij Tesla nemen ze Einstein zeer serieus. Als je te laat bent, heb je waarschijnlijk per ongeluk een wormgat ontdekt. In dat geval, rapporteer je onmiddellijk bij de R&D-afdeling.

 

Psychologische veiligheid

Als het gaat om psychologische veiligheid, is Tesla’s anti-handboek hetzelfde als koorddansen. Aan de ene kant word je aangemoedigd om met iedereen te praten, zelfs met de grote baas zelf. Aan de andere kant hangt er een zwaard van Damocles boven je hoofd als je het waagt om ziek te worden of vijf minuten te laat te komen.

Het lijkt een uitnodiging tot creativiteit en openheid, maar de strenge toon kan ook een gevoel van angst met zich meebrengen. Het is alsof je een sprongetje in het diepe maakt zonder te weten of er water in het zwembad is. Je kunt je afvragen of je je ideeën veilig kunt delen of dat je beter op je hoede kunt zijn.

 

Werk als een robot, denk als een mens

Tesla’s anti-handboek is als een Rorschachtest voor werknemers. Sommigen zien een bevrijdende oproep tot innovatie, anderen een dystopische nachtmerrie. Maar één ding is zeker: het is allesbehalve saai.

Dus, als je ooit besluit om bij Tesla te werken, bereid je voor op een wereld waar regels flexibel zijn, creativiteit koning is, en waar je misschien, heel misschien, de toekomst vormgeeft. Of op zijn minst een coole auto bouwt. En wie weet, misschien vind je onderweg nog een beetje broodnodige psychologische veiligheid van waaruit je de moed haalt om te innoveren. Het zit waarschijnlijk ergens verstopt tussen de regels die er niet zijn.

Foto van Sascha Mengerink

Sascha Mengerink

Sascha is de oprichter van Great Humans en een ervaren strateeg. Met meer dan 30 jaar ervaring als ondernemer heeft hij veel kennis van strategische vraagstukken, online strategie, en employer branding. Sascha was oprichter van Vacaturebank.nl, één van de eerste banensites in Nederland, en speelde een belangrijke rol in de online wervingsmarkt. Hij helpt bedrijven hun strategieën te verbeteren en hun werkgeversmerk te versterken. Bekend om zijn nuchtere en resultaatgerichte aanpak, heeft Sascha veel bedrijven geholpen te groeien en hun marktpositie te verbeteren.

Zullen we kennismaken?

Wist je dat je heel laagdrempelig kun kennismaken met Great Humans en onze werkwijze? Gewoon door een korte kennismaking met ons te boeken.